Det har ju blivit ett jäkla liv om det här med de ungerska gässen som plockas på dun medan de fortfarande lever. Jag brukar inte skriva debatterande eller reflekterande inlägg på det här viset, men här finns det en lite annan aspekt av det hela som många förbiser. De svenska inköparna av dun menar att det tveklöst är bättre att djuren slaktas direkt än att de plockas på dun och sedan släpps lösa igen (för att åter igen plockas när dunet växt ut), och ska nu se över sina rutiner om så inte är fallet.

Självklart är det jättehemskt att djuren plågas, och det borde inte vara så. Men jag kan ändå inte undgå att fundera lite. Vilket är egentligen värst? Att gässen föds upp för att direkt slaktas och plockas på dun, eller att de får pinas med jämna mellanrum men däremellan leva?

Om vi nu ska jämföra lite… Vad hade NI valt? Att få en slaktmask över ansiktet och en bult i pannan, eller att bli påsatt i stjärten av en man framför en kamera med jämna mellanrum? Ni som eventuellt skulle tycka om det sistnämnda kan ju ersätta det med valfri annan hemskhet.

5 kommentarer

 1. Jag förstår helt vad du menar, men grejen är ju att de ändå dödas i slutändan vad jag har förstått.
  Så vad skulle du ha valt? Att få en slaktmask över ansiktet och en bult i pannan, eller att bli påsatt i stjärten av en man framför en kamera med jämna mellanrum och sen få en slaktmask över ansiktet och en bult i pannan?

 2. @Isa
  Absolut, men de får ändå leva längre än de som slaktas direkt. Så det är det som är den etiska frågan, vilket är egentligen bäst?

 3. Att leva ett kort smärtfritt liv, eller ett långt smärtfyllt? Om var var gås skulle jag nog välja det korta smärtfria. De fattar ju inte vad som händer med dem..
  Etiskt sätt är det nog bäst att inte använda dun alls isf..

 4. Livet är överskattat. Jag skulle hellre vara död och inte kunna reflektera över ett riktigt sugit liv i tortyr, än att bli torterad lite till och från i ett riktigt skitliv.
  Om dödshjälp var tillåtet kan jag svära på att gässen skulle stått först i kö.

Skriv ett par väl valda ord vettja!