Som ni säkert vet tillhör jag ju de få straighta män i världen som på fullaste allvar tycker att Eurovision Song Contest är roligt. Och ikväll är det då dags, efter flera månaders ivrigt vankande av och an. Okej, kanske inte, men ett par dagars tyckande att det ska bli kul, i alla fall.

Under kvällen kommer jag, givetvis följd av miljoner läsare där ute, att liveblogga om det hela. Häng med!

Intro

21.00 – Det första jag möts av är nyheten att man inte kan få slippa Gina Dirawis hemska dialekt ens för denna kväll, för hon är bisittare i den svenska studion. Jahapp.

21.01 – Inom några sekunder följer inhemsk Azerbajdzjan-dans. Mustaschprydda farbröder i klänningar alltså.

21.06 – Ett par börjar sjunga någon sorts ballad. Jag gissar att detta är vinnarlåten från förra året; jag känner nämligen igen den. Däremot lider jag av Alzheimers light, så jag minns inte mer än så.

21.07 – Låten var superkort, det var otippat. Nåja. Detta måste vara första gången det är två kvinnor som leder programmet, det brukar ju annars vara ett par. Var ska man skicka det arga brevet?

21.11 – De berättar att nytt för i år är att man inte kan rösta förrän alla bidrag har spelats. Har det inte alltid varit så?! Sjukt annars.

Låtarna (betyg är av fem möjliga)

1. Storbritannien – En av nationerna som alltid får vara med oavsett placering startar med en Johnny Cash-liknande farbror i mörktonat hår. Medelhavsinspirerad smörsång, typ. Spännande fyrverkerier, men annars extremt intetsägande.

2. Ungern – Lite Savage Garden-aktigt sound, rätt mysigt faktiskt. Rockigt, poppigt, bra.

3. Albanien – Åh, en kvinna med dreads lindade som en boll längst upp på huvudet. Det var inte vackert. Annars är det en långsam låt på det egna språket; sorgligt men sant så brukar det göra det ganska ointressant. Och det är samma här. Men en fin pipa hade hon iaf. Då menar jag rösten alltså, inget naket. Hur som helst, imponerade att gapa sådär utan att rösten spricker.

4. Litauen – En ung man som står i ögonbindel och sjunger om att kärleken är blind. Till en början är det ballad, sedan sliter han av sig bindeln och då blir det plötsligt gaydisco! Han gör en frivolt och börjar jucka i luften. Jamen… varför inte? Lite Jamiroquai-sound, fast sämre.

5. Bosnien & Hercegovina – Nu är det en kvinna på ett piano, med en allmän smörsång. Det handlar säkert om kärlek och är jättefint, allting. Kvällens första spontana gäspning kom under låten. Det är inget bra betyg.

6. Ryssland – De ryska gummorna som är våra största konkurrenter. Visst är det gulligt, men att spela på gullighet gör mig lite anti. Men okej, låten framkallar ett och annat leende. Fyra pensionärer som sjunger en blandning av disco och folkmusik, och förmedlar att det är ”party för alla”. Men det är inte mer än så, jag hoppas att folk inser det. Dock får jag en obehaglig känsla av att låten kommer att ta hem hela klabbet.

7. Island – Två isländska modeller. Äckligt snygga är de. Låten handlar mest om olika stämmor, men det är faktiskt skapligt.

8. Cypern – Lite Lady Gaga-varning, bara mer tuggummi. Sen tycker jag att hon sjunger med lite väl mörk röst hela tiden. Någon som minns Dana International? Nåja, låten är bra, jag gillar ju sån här skit.

 9. Frankrike – Som vanligt är bidraget på franska, det skulle väl bli våldsamma upplopp och uppeldande av bilar på gatorna annars. TÄNK om de skulle behöva inse att resten av världen har engelska som världsspråk?! Det är en trevlig asiatisk kvinna som blir buren av muskulösa manliga slavar. Låten är inget jag kommer minnas om några minuter. Dock klart bättre än Frankrikes genomsnittliga bidrag.

10. Italien – Herregud, jag trodde Amy Winehouse var död? Det både ser ut och låter som henne. Jazzigt och glamouröst, typ. Väldigt medryckande refräng.

11. Estland – Jag trodde det var Estland och Lettland som skulle uppträda tillsammans, men det visade sig vara låten som hette ”Ott Lepland”. Fail på mig. Tyckte först att det var en allmän smörsång som så mycket annat, men den visade sig vara ganska stark. Synd att man inte vet vad han sjunger om.

12. Norge – Kommentatorerna säger att detta är ”Norges Eric Saade” som om det vore något bra. Fast låten är riktigt bra, svenskskriven dessutom. Lite tryck i den.

13. Azerbajdzjan – En kvinna står bland dimmorna. Läppar med silikon tillräckligt för ett par D-kupor har hon. Det är ännu mer sånt där gapande och skrikande i balladversion, har svårt för sånt. Ledsen. Trist att de inte har något bättre att komma med såhär på hemmaplan.

14. Rumänien – Moonwalk med säckpipa, det var något nytt. Annars… nej. Det är musikvärldens motsvarighet till en grekisk strandraggare.

15. Danmark – Hon ser ut att vara 15 år och är iklädd uniform och akustisk gitarr. Danmarks svar på Anna Bergendahl tror jag. Lite småbra sådär.

16. Grekland – Troschock inom några sekunder, det är bra jobbat. Resultatet i en för kort klänning och ett för högt hopp. Det är hur som helst typiskt grekiskt, ungefär som Antique.

17. Sverige – Sverige! Jag är förmodligen lite patriotisk, men jag tycker faktiskt att detta är vår bästa låt på många år. Blir alltid lite nojig över att det ska bli plötslig nervositetskräkning på scenen, men Loreen skötte sig utmärkt. Mest jubel av bidragen hittills dessutom, detta kan bli bra.

18. Turkiet – Det låter som något en kobra skulle kunna dansa upp ur en kruka åt. Är allergisk mot sånt här.

19. Spanien – Don’t cry for me Argentina-varning. Ballad igen alltså. Jag tror att vissa länder måste lära sig att ballader sällan fungerar längre. Visserligen är denna bättre än genomsnittet, men ingen vinnare.

20. Tyskland – Byxorna är skrämmande lika hans hudfärg. Trodde för en sekund att han stod utan byxor, likt ett barn som vill bli torkad. Här har vi iaf något pojkbandsliknande Takida-crap. Det var okej.

21. Malta – De har en låtsas-DJ på scen som mest dansar omkring. Annars är det allmänt poppigt och har ett skönt elgitarrsound i bakgrunden. Mycket märklig dans dock, när de vickar på hälarna sådär.

22. Makedonien – ”Grattis, tävlingens sämsta bidrag. Alla är helt svartklädda, och sångerskan kör nån slags opera-freestyle” var vad jag tänkte skriva. Sen ändrades plötsligt hela låten om till rock, och ganska tung sådan. Okej, inte tung om man jämför med grindcore, men tung om man jämför med hur den började. Blev riktigt bra till slut! Fast sångerskan passade inte in.

23. Irland – Usch, de hemska tvillingarna Jedward är tillbaka. De ser ut ungefär som någon av David Bowies olika perioder, fast delat på två. Riddarrustningar av latex är inne i år, sägs det. Tyvärr får man väl erkänna, precis som förra gången, att låten fastnar. Men inte är den bra för det.

24. Serbien – Jag tycker att Serbien har samma slags låtar år efter år. Alltid någon tragedi i balladform, framförd av en man eller kvinna i kostym. Det är visserligen fint fiolspel och hela det köret, men jag vill ha mer drag i det hela.

25. Ukraina – Är det Eurovision eller är det ”välkommen till Honolulu”? Jag bara väntar på att hon ska ta fram en Lei och hänga runt min hals. Hon ser väldigt Hawaiiansk ut alltså. Men låten är ganska bra. Mysig. Fin. Dock är det extremt obehagligt med dansarna iförda gimpsuits i bakgrunden.

26. Moldavien – Aftonens sista bidrag. Är det jag eller har Moldavien alltid trumpeter och partystämning i sina låtar? Låter precis som Zdob si Zdub från några år sedan. Om någon nu minns dem. De som hade farmorn som spelade trumma. Denna gång utan farmor men med fem lättklädda kvinnliga dansare. Nåja. Här har vi musikmässigt ungefär samma sak, fast sämre. Så… ja. Det var dåligt.

Nu öppnar slussarna!

23.00 – Jag hatar att de alltid måste säga ”slussarna”. Det kanske ÄR telefonslussar, men kan de inte säga något annat en endaste gång? Nåväl, nu kan man rösta. Själv tänker jag inte göra det, men ändå. Jag tror hur som helst spontant att det står mellan Sverige, Ryssland och möjligen Norge. Allt beror på hur pass gulliga folk tycker att tanterna är bara för att de är gamla. Det är ju trots allt ingen vinnarlåt.

23.11 – Jag hatar att kommentatorerna måste babbla stup i ett. Jag vill höra vad de säger på riktigt, inte höra dem berätta anekdoter om melodifestivalen -83. Det är ungefär som Kalle Anka på julafton. Jag har hört Bengt Feldreichs dubbning så många gånger, jag vill höra hur det låter på riktigt!

23.14 – Andra snabbreprisen. Insåg just att Turkiets bidrag, om det varit på svenska, mycket väl skulle kunna vara sjunget av Sean Banan. Ja, det är på den nivån.

23.17 – Slussarna (ja, nu skrev jag det igen) är stängda, och rösterna ska räknas. Under tiden bjuds vi av en man som spelar ett okänt instrument medan folk runt honom går omkring med facklor. Jag vet inte, jag tror inte att jag kan bli imponerad av en mellanakt sedan Norge anordnade en Europa-omspännande flashmob när de arrangerade tävlingen 2010. Det var magiskt.

23.24 – Okej, den här mellanaktslåten var ganska bra. Varför kommer de inte med såna här låtar istället för skit? Då kanske de kan vinna.

23.27 – Jag FATTAR INTE hur folk kan sitta i TV, med hundra miljoner tittare, och vara så lugna. Hur mycket betablockerare har de tagit?

Röstningsdags

23.29 – Nu är det spännande.

23.33 – Kvällens första tolva till Sverige, och vi är just nu i ledning.

23.37 – Norge ligger fortfarande på noll. Det var otippat!

23.52 – Efter att hälften av länderna har röstat leder Sverige med 46 poäng. Detta ser ut att gå väldigt bra!

23.59 – Sveriges röster ska delas ut, och Sarah Dawn Finer kan inte uttala Azerbajdzjan. Jag vet inte om hon skämtar, men jag facepalmade. Det kan mycket väl vara så att det är menat som ett skämt, men Sverige ska inte hålla på med sådant. Minns väl hur det gick för Björn Gustafsson. Sverige visste att han skojade, resten av världen trodde att han var berusad.

00.05 – 33 länder har delat ut sina poäng, och vi leder fortfarande stort. Just nu med hisnande 70 poäng! Vi vinner!

00.06 – Mr Lordi från Finland, iförd sin demon-outfit, delar ut sina röster. Vi skrattar, resten av Europa är rädda.

00.10 – Poäng från samtliga länder UTOM Italien. Nu blir det till att spränga Colosseum.

00.12 – SVERIGE VINNER! Inget land kan gå om oss även om de får tolvor och vi får nollor. Episkt.

00.17 – Sverige är officiella vinnare, och det är underbara bilder som visas på televisionsmottagarapparaturen just nu.

00.22 – Loreen sjunger det vinnande bidraget igen. Nästa år blir det Eurovision i Stockholm, det var tretton år sen sist. Tack för i afton, kära barn!

Slut!

33 kommentarer

 1. Tack för sammanställningen! Har missat halva tävlingen, så detta var perfekt.

  Har inte direkt följt detta förstås, men det är en bra undanflykt för att få äta chips och dip 🙂

  Hann precis se Sveriges bidrag, var det inte väldigt konstig ”reverb” som gjorde att det lät falskt..?

  • Daniel Svara

   Jag tyckte inte att det lät falskt, men jag har å andra sidan ingen aning om vad ”reverb” är. 😀

   • Nä, inte jag heller, därav dessa ”fnuttar”. Men nån slags konstig ekoeffekt tyckte jag det var. Nymodigheter. Tacka vet jag dubstep.

 2. Ser inte de här ut typ som du? Om du hade haft en silverguldigkostym med flärpar på axlarna och lockig lugg då…

 3. Hmm, sa dom inte att dom skulle prata med någon som hette ”Lasse”? Jag förstår ingenting. Är detta någon slags humor?

 4. Mamma & bengt Svara

  Hej daniel. Vi har kunnat se hela eländet vis svt play. Delar dina kommentarerk fast vissa borde fått en överkryssad werner. Tror norge vinner (bengt).

 5. Aja.. Sverige vinner nog inte, det var ju minst två andra låtar som lät snarlika. Makedonien var bäst, Ryssland vinner pga sina tanter.

 6. SVERIGE VINNER STORT! NÄSTA ÅR BLIR DANIEL SVERIGES BIDRAG! ;D

  • Daniel Svara

   Då blir det garanterat en nervositetskräkning inför 100 miljoner tittare. Det kan jag garantera. 🙂

 7. Ha ha, jag trodde också att han glömt byxorna hemma… Det hade kanske livat upp bidraget!

 8. Mamma & bengt Svara

  Huvudfienden identifierad som ryssen – som vanligt 🙂

 9. Mamma & bengt Svara

  Det börjar osa seger, men man ska ju inte ta ut något i förskot…

 10. Hah! This is epic! För varje tolva sverige får ylar granntjejerna så det ekar över hela kvarteret.

 11. Etslands Bidrag hette Kula, som betyder lyssna. Han som sjöng däremot hette Ott Leppland 🙂

  • Daniel Svara

   AH, så var det nog ja! Nåja, det roliga var att de sa ”Estland – Ott Lepland” och jag tyckte de sa ”Estland och Lettland”. :’D

Skriv ett par väl valda ord vettja!