Som många vet och andra inte vet är jag ett stort fan av Final Fantasy, så när jag fick höra om detta spel kändes det som Julafton2. Vilket det iofs alltid gör när det kommer ett nytt FF-spel.

SquareEnix verkar ha beslutat sig för att göra remakes på alla deras gamla NES- och SNES-spel. Originalet släpptes 1991 och blev en stor succé. Inte minst av mig, många år senare, som satt hemma vid min 450mhz:are och spelade allt på emulator. Hur som helst, nu har alltså SquareEnix släppt det senaste i serien. Final Fantasy IV. Och här kan jag bara säga att Matrix Software, som tog hand om det inte lika kända Final Fantasy III, har gjort det igen.

3D-grafiken är utmärkt för att vara på Nintendo DS, man får trots allt inte ha för höga förväntningar. Men allt fyller sin funktion. Ljudet är omgjort och låter väldigt bra. Det känns kul att höra de gamla dängorna i annat än midi-kvalitet. Storyn är i princip samma som i originalet (därav namnet ”remake”), bortsett från några nya sidospår man kan lalla runt i.

Finns det något att klaga på? Ja, möjligtvis att vissa bossar är inhumant svåra. Bland annat en viss Doktor Lugae där DSen faktiskt åkte i väggen vid ett tillfälle, och stängdes av och slogs ihop onödigt hårt vid ett annat (till ”svär-brorsönernas” fnissande). Men trots detta är det ett underbart spel.

Nu ser vi bara fram emot Final Fantasy V och VI i DS-format… Även trots en liten del av mig önskar att de skulle göra alla dessa remakes till Playstation 3 istället. Jag gillar absolut det portabla formatet, men det hade känts ännu bättre om de gick all-in helt enkelt.

Det blir hela fyra Bobbypoliser i betyg denna gång. Imponerande!

Skriv ett par väl valda ord vettja!