Unicef kör hårt med sina reklamer just nu, precis som resten av alla fonder, stiftelser och föreningar som vill få en att skänka pengar genom att anspela på det dåliga samvete man borde ha om man inte skänker något. Det senaste, såhär i juletider, är att man ska köpa en julklapp till någon, men istället för att ge bort ett Nintendo Wii, en sidenslips eller ett 300-pack våtservetter så vill Unicef att man ska köpa nånting till de fattiga. T.ex 28 doser poliovaccin som på bilden. Sen när man köpt detta så får man ett gåvobevis som man i sin tur ger bort till den som ska få julklappen.

Jag tänker säga det alla andra tänker. Fy fan vilken dum idé.

Det är sjukt fint att skänka pengar, javisst. Men tänkte sig folk att den som får julklappen ska tänka ”Åh, nu kan man säga att jag sålde min julklapp och skänkte pengarna till de fattiga; vad bra jag är”? Det kan jag berätta att personen i fråga inte kommer tänka, utan han eller hon kommer bara att känna sig blåst på en julklapp. Om man vill skänka pengar så vill man ju själv bestämma sig för att göra det. Med den här idén så känner bara den som köpte julklappen sig bra inombords, medan den som får julklappen får ta smällen.

Ni som inte håller med kan ju alltid testa följande:

 1. Skaffa barn. Ett eller flera.
 2. Köp motsvarande antal Unicef-gåvor som du har barn.
 3. Vänta in julafton.
 4. Lämna över ett stort paket till dina barn.
 5. Säg ”Ni har ju önskat er ett Nintendo Wii…”
 6. Notera barnens hoppfulla leenden och nyfikna ögon.
 7. Säg ”… men tänk på barnen i Afrika.”
 8. Lämna över gåvobevisen.
 9. Återkom till mig med resultatet.

12 kommentarer

 1. Bara för att du inte har sett ett poliovaccin i verkligheten betyder det inte att de inte gör nytta.

 2. Daniel Svara

  Jag har inte sagt att det inte gör nytta, jag förstår till fullo att allt man kan köpa på Unicefs sida gör jättestor nytta. Det jag säger är att det är en jäkla dum affärsidé, det här med att man ska köpa en gåva å någon annans vägnar.

 3. Tycker att det är lite fint. Om man tycker att allt julen handlar om är julklapparna så förtjänar man att bli blåst på några. 😉

 4. Daniel Svara

  Hahah, exakt, fast jag tycker ÄNDÅ att idén att skänka pengar ska komma från en själv. Jag vill inte att nån annan ska bestämma åt mig.

 5. Ja iofs.

  Jag funderar på att köpa några poliovaccin "till" mig själv i julklapp. 😉

 6. nu är ju dock de här kampanjerna väldigt framgångsrika. så det finns ett rätt stort intresse. nu är du inte så gammal. men det kommer en tid när julklappar inte spelar SÅ stor roll.

 7. det är väl snarare du som inte förstår vad jag menar. jag vet vad du menar. att givaren och inte köparen ska bestämma om denna ska skänka pengar eller inte.

  från mitt perspektiv så tycker jag det är en utmärkt idé. jag ser hellre att någon som verkligen behöver hjälp får det än att jag får en present jag ändå inte önskar mig. ditt exempel med att någon skulle köpa detta till sina barn är bara dumt.

  då målgruppen är folk som är betydligt äldre och kanske tycker tanken med julen är viktigare än att få massa presenter.

 8. Daniel Svara

  Absolut, men då tycker jag personen i fråga själv ska få fatta det beslutet, och byta in sin julklapp mot pengar som han/hon sen skänker. Alternativt i förväg säga att han/hon inte vill ha några julklappar. Jag vill inte att nån kommer och säger "hej, jag valde åt dig, du valde att skänka din julklapp/pengar till de behövande. Bara så du vet."

  Visst är det en fin tanke, men folk ska inte bestämma åt mig. 🙂

 9. Fast du bestämmer ju ändå inte vilken julklapp du ska få. Och den som då köper detta gåvobevis, det är ju dennes present till dig. Du har ju inte betalat något.

  Och om man känner sig blåst på en julklapp, så känner nog inte "julklappsköparen" och mottagaren varandra särskilt bra, eftersom man oftast lägger en tanke på vilken present man vill ge…

 10. Tack Daniel! Vad skönt att höra att det inte bara är jag som har tänkt den tanken!

Skriv ett par väl valda ord vettja!