Jag är ledsen. Jag svor på att inte skriva fler genusperspektivifierade inlägg, men nu är jag rädd att jag måste skriva nånting kontroversiellt igen. Jag bara måste.

Idag såg jag följande på Twitter:

”Ursäkta, jag har följt efter dig ett tag nu, du är så himla snygg,
vill du hitta på något nån gång?” Eh, nej tack STALKER?!

Och jag ska inte på något sätt säga att alla tjejer beter sig såhär, eller att personen som skrev det är en manifestation av ren ondska. Men detta tweet visar exempel på en mentalitet som MÅNGA – enligt min erfarenhet – tjejer har. En mentalitet som säger att alla som raggar på en, om de inte passar i galoscherna på ett eller annat sätt, automatiskt är äckliga och värda spott och spe. De är liksom bara jobbiga människor som är ”i vägen”.

Här var det någon som hade följt efter tjejen i tio minuter, på en offentlig plats. Sen hade han gått fram, sagt att han tycker att hon är snygg, och bjudit på dejt. Absolut, ett väldigt märkligt och lite obehagligt beteende. Men vadå? Sen när har folk börjat bete sig logiskt när de ser någon de är intresserade av? Han gjorde ju ingenting annat som fick henne att känna sig otrygg. Han tog inte på henne. Han trakasserade henne inte.

Jag kan förstå att det är störande att bli raggad på när man vill vara ifred. Men ni allmänt snygga tjejer som ofta har det här problemet: Det ger er ingen rätt att behandla de som raggar som skit! Kränker en kille er på något sätt, då får ni göra vad ni vill. Men att vara elak och förnedra någon bara för att han raggar på er på ett lite taffligt sätt, det är bara vidrigt beteende.

Jag har aldrig vågat gå fram till någon och säga att jag tycker hen är snygg. Om jag en dag skulle ta mod till mig, och jag fick en sådan kommentar tillbaka, då skulle jag nog aldrig våga igen. Jag VET att jag är partisk när det gäller det här ämnet, men det är tjejer som det här som gör mig rädd att ens försöka.

5 kommentarer

 1. Jag skulle bara kalla det hela väldigt otaktiskt.

  Ifall man raggar på någon enbart (eller först och främst) för deras utseendes skull så ökar nog chanserna rejält att man träffar på någon som antingen uppfattar en som en grottmänniska, eller träffar på någon har samma grottmänniska-instinkter som man själv precis uppvisat (”Snygg sak. Vill ha.”).

  ”Scenario 1: Tjejen är en grottmänniska” (enligt mina normer, ni får tycka vad ni vill)

  Detta scenario är det som verkar ha utspelat sig ovan, dvs att tjejen inte har någon direkt social förmåga och uppför sig lite onödigt illa för en relativt (förhoppningsvis) oskyldig fråga. Ingen förlust, denna tjej vill pojken (förhoppningsvis) ändå inte gå på dejt med.

  ”Scenario 2: Tjejen är normalt funtad” (jag bestämmer som sagt över mina normer)

  I detta scenario så upplever tjejen att pojken efter 10 minuters ”följa John” bestämt sig för att hon är värt att satsa på, helt utan att de har socialiserat ens en sekund. Hon är troligen inte intresserad av någon som anser att utseendet har så pass stor vikt i det hela, och tackar nej på ett socialt accepterat sätt. En förlust för dem båda? Ja, kanske, det får vi aldrig veta.

  ”Men hur fasiken ska man bära sig åt för att få en dejt helt random ute på stan då?”

  Låter vi statistiken tala så är det troligen högst en pytteliten promille av alla dejter som styrs upp på detta sätt. Låter vi evolutionen väga in här, så är det nog för det bättre. Random folk på stan är oftast grottmänniskor och bör inte föröka sig (sluta klanka ned på mina normer, dom är mina!).

  ”Men nu svarade du inte på frågan. Jag vill ju veta!”

  Finns inget att se här, ni behöver inte gå hem, men ni kan inte stanna här. Skräphögen har talat.

  (Eftersom detta är ett genusneutralt inlägg vill jag likt Public Service påpeka att det finns andra scenarion där alla olika sorters kön raggar på alla olika sorter kön, och ingen av dem behöver vara en pojke eller en tjej.)

  • Daniel Svara

   Mycket sant! Det är dock Scenario 1-tjejerna jag talar om. Kan hålla med om att killen i fråga förmodligen inte var hennes livs kärlek, men det är en stor del tjejer som jag märkt (via twitter eller av egen erfarenhet via nätet – och nu kanske inte nätet är samma sak, men ändå) är rent ELAKA i sina dissar av killar som inte gjort nåt mer ”fel” än att de raggat på dem.

   Och givetvis kan olika kön ragga på olika kön, men det här fenomenet har jag endast märkt från heterosexuella tjejer som blivit raggade på av heterosexuella killar. Vågar påstå att det är vanligast där, men folk är ju folk så det finns garanterat fall från alla sorter.

 2. ”Det ger er ingen rätt att behandla de som raggar som skit!” Jo det gör det. det är risken man får ta om man ska ragga vissa, blir arga, äcklade eller smickrade

 3. dejtingcoachen Svara

  Tråkigt att vissa tjejer beter sig så, dock skulle jag säga att tjejen förmodligen reagerat mycket mer positivt om han bara utelämnat att han följt efter henne i 10 minuter. För jag har gjort något liknande några tusen gånger och av min erfarenhet är faktiskt majoriteten av alla tjejer väldigt trevliga när man raggar på dem, även om vissa kan bli lite chockade i början.

Skriv ett par väl valda ord vettja!