Jag råkade se en lite tråkig sak idag, när jag planlöst surfade omkring på Ansiktsboken. I gruppen ”Vita kränkta män” hade följande urklipp publicerats, tillsammans med den sarkastiska kommentaren ”varför är tjejer så krävande? :(”

Jag vet, jag är kanske inte helt opartisk när det gäller sånt här. Jag har själv varit där; när man skrivit till någon som verkat jätteintressant och fått nobben på ett mer eller mindre brutalt vis. Eller när det hänt för tionde gången på rad. Då känner man att man vill lägga ner alltihopa. Jag känner igen känslan precis.

Hemskt ledsen, men jag kan inte se vad signaturen ”Less Singel” har gjort för fel här. Han har beklagat sig offentligt, än sen då? Det enda som kan tolkas negativt är att han anser att tjejer är kräsna. Men kanske är det så? Varken jag eller han säger ju att det inte gäller killar också. Folk har blivit väldigt kräsna vad gäller dejting. Det är inte som på 40-talet då man träffades på logdans, delade en sockerdricka, och sen höll ihop hela livet.

Men tydligen väcker den här klagosången fruktansvärda känslor hos folk, främst då tjejer. Det finns vissa vettiga människor som faktiskt inser att det här inte torde gå under kategorin vita kränkta män, men de allra flesta kommentarer är av det hånfulla slaget, och försöker få det till att killen i fråga tycker att det är tjejernas skyldighet att dejta honom. Var har han påstått nånting sådant? Det kan åtminstone inte jag läsa i texten.

”Åh hjälp” säger en person. ”Hihi! Bittra vita män.” säger en annan. En tredje menar att ”det kanske är dags att ta sitt ansvar som kvinna och ställa upp på den dejt med ”less”, då.” varpå det bara fortsätter med ”Fan, insåg inte att jag hade skyldighet att dejta alla som vill dejta mig” och slutligen ”Jag skiter i hur synd det är om honom. Idén att det är kvinnors fel att män går ensamma är så jävla vidrig, så den åsikten ska hängas ut, pekas på och pissas på.”

Sedan orkade jag inte läsa mer. Det är ju skrämmande.

Ni kallar er feminister och jämställda (för vad jag förstår är ”Vita kränkta män” skapat under feminismens baner, som en pik mot traditionella medelålders män med lite halvsunkiga värderingar) men ändå är det just NI som är de värsta douchebagsen där ute.

Ni okränkta kvinnor föregår ju inte direkt med gott exempel när ni kommenterar som ni gör. Jag förstår att ni inte är vana vid hur det är att vara kille på dejtingsajter, men lite empati har ni väl? En kille får helt enkelt inte lika mycket mail som en tjej får. Baserat på vad jag läst och hört av bekanta så får de flesta tjejer en hel del. De flesta killar får det garanterat inte. De flesta killar har en mycket lägre svarsratio än de flesta tjejer, så är det bara.

Skärp er för fan, och försök sätta er in i hur det kan kännas för en person som i stundens hetta kände sig lite extra ratad, och ville få utlopp för detta. Det var förmodligen inte värre än så. Man måste inte tolka in patriarkatets förtryck och kvinnohat i precis allting. Kudos till er tjejer och killar som faktiskt försvarade insändaren, men er andra kan jag inte kalla annat än vita kränkta kvinnor.

10 kommentarer

 1. Det finns många punkter att ta upp. Inledningvis kan jag säga jag på inte vill försvara de som till överdrift hånar killen som skrev insändaren. Lite får han dock tåla med repliker som ”trots att jag hade fast jobb och fast boende, lade ut bra bilder på mig själv och berättade mycket om mig själv”. Jaha, då ska man på date med dig? Fastän eventuellt det du skrivit/hur du ser ut inte faller den personen i smaken? Du kan inte kontra med något om utseendefixering här då du själv inte heller vill gå på en date med någon som inte passar inom dina ramar för hur en tjej ska se ut.

  Du pratar om att tjejerna ska sätta sig in i din situation men jag tror inte riktigt du gör det, tvärtom. Du ser bara att de får apmånga mail och tänker det är positivt. De flesta mailen saknar innehåll/är extremt ytliga och kan knappast räknas. Någon tjej skrev det dessutom som kommentar där på fb att hon kan ibland svara på ett mail men märker då att den killen slutar svara snabbt. Han har uppenbarligen mailat många tjejer samtidigt och hon låg lägre ner på priolistan.

  Det enda han skriver som han har en poäng i är datingsiterna ljuger och myglar, tips är kanske inte att hänga på såna sidor? Det finns många alternativ att välja på. Man borde märka ganska snabbt när systemet är riggat för att de ska tjäna pengar på minsta lilla sak och lovar saker som är omöjliga förutom om de sysslar med eskortservice 😛

  För att knyta samman till det jag började med så är det två saker som jag tror folk reagerar på, med rätta. Dels vad han tror ska vara relevant. Att han har ett jobb och eget boende? Varför ens nämna det? Grattis, du är inte hemlös och arbetslös. Sedan hans slutkläm. ”Även om killen som vill få kontakt med dem inte ser direkt intressant ut, borde de ge honom en chans att träffa honom live. Det kan bli en annan uppfattning”. Jaha, inget tyder på att du är intressant för de men de borde ge just dig en chans. Så pass. Och hur ska denna urvallsprocess fungera? Tjejer får ju som bekant många mail på sådana sidor. Alla som har boende, jobb, bilder på sig själva och skrivit en del om sig själva ska man automatiskt gå på date med? Really? Du kanske ska lita på tjejens bedömning och inte lasta över att du inte får en date på alla tjejer på internet. Det finns en gemensam nämnare med alla gånger du blivit nobbad, det är du. Tolka det inte som att du är dålig/ful/ointressant eller något sådant. Det handlar om att just du var inte intressant för den personen eller att den personen kanske inte var fullt så sugen. Eller någon annan var mer intressant. Eller att du uttryckte dig krystat/klyschigt och inte fångade hennes intresse. Det går åt båda håll, bara för en tjej kontaktar mig så hoppar jag inte på tillfället, jag tror inte du skulle göra det heller om hon inte föll dig i smaken.

  Ja, killen är frustrerad, det märks tydligt. Men han har väldigt lite förståelse åt andra hållet. Han tycker att just han borde få en chans, han ska ha. Han ska få. Inte vad någon annan vill. Hade någon tjej skrivit till dig på någon datingsida som du inte tyckt varit estetiskt tilltalande, inga gemensamma nämnare eller något alls som intresserar dig och du inte svarat hade du ockås tyckt det varit märkligt om hon hade sedan krävt en date för live kunde det kanske varit annorlunda.

  • Daniel Svara

   Mycket vettiga poänger alltihopa! Det enda jag inte håller med om riktigt är att det inte är en fördel att vara tjej och få många mail. Det är väl möjligen lite pest eller kolera, men i den här situationen tycker jag att koleran är så mycket mindre dödlig.

   Absolut är nog väldigt många av dessa mail rena skiten, och ofta massmail. Men tjejerna har ändå fördelen att de kan luta sig tillbaka och sedan välja och vraka mellan intresserade killar. Jag menar, även ett massmail måste ju någonstans vara en komplimang, eftersom killen i fråga inte hade lagt med tjejen på massmails-listan om hon vore ful. Så japp, det är en ytlig komplimang, men alltid något. Bättre än att vara kille, skriva till någon (eller många), och sedan bli ratad.

   Men det är kanske en smaksak, jag vet bara att jag i egenskap av kille gärna skulle tänka mig att byta med tjejerna ett tag. 🙂

   • Nej, det är ju såklart inte så lite till tjejernas ”favör” med medlemsantal (fler killar än tjejer) och bara luta sig tillbaka så kommer man få mail. Men det innebär ju ändå praktiska problem (som tex hur man ska kunna möjligtvis svara på alla? Om man ska ge dig en chans (insändarskribenten)) som jag tycker varken du eller less singel tar hänsyn till.

    Nej, massmail kan man inte ta som en komplimang, om personen ifråga inte ens tar sig tiden att läsa ens profil/författa ett mail specifikt till dig så har han enbart tittat på bilderna och tänkt ”Hmmmm ligga”. När det ligger så lite i värde tror jag ingen tar det som komplimang. Det skulle vara om man är neurotisk och gillar idén på att många mailar en men det är en annan femma.

    Vad tycker du om hans slutkläm, borde någon gå på en date med honom fastän de inte är intresserade? Bara för att det kan kanske vara annorlunda på tu man hand?

 2. Hej Daniel!

  Jag tycker din analys är bra, jag har själv varit medlem på ett flertal dejtingsajter och det är inte upplyftande. Även jag har ett bra jobb osv, jag ser inte ut som Brad Pitt, men jag har inte heller krav på att träffa Angelina… Det trista är det totala uteblivandet av svar. Inte ens ”tack för ditt meddelande, men jag tror inte vi passar” eller nåt sånt. Nej jag förstår inte varför alla dessa tjejer är med på sajterna, dessutom länge, många har jag sett där i mer än ett år i alla fall, om de inte är intresserade av någon som är nyfiken på dem och verkligen inte är i en annan ”liga” heller… Jag har fått några svar från personer som jag inte varit intresserad av, men de har alltid fått åtminstone ett svar från mig. Nu kommer min hårda slutsats, tjejer siktar högre än killar. Om jag är en femma av tio i utseende, så blir jag kontaktad av tjejer som är en tvåa. Själv kontaktar jag tjejer som är fyra till sex, men dessa tjejer siktar på att hitta en kille som är åtta, så de ignorerar mig… Kanske en elak inställning, men det är min erfarenhet…

 3. Vi återkommer till basics, ska man formulera ett nej tack mail till alla som mailar? Tjejkompis beskrev hur hon fick mail från 50+ pers på första 3 dagarna på en datingsida. Nu vet jag inte vart du skulle placera henne på en skala 1-10 i utseende men det är egentligen oväsentligt, poängen är du kräver hon ska ge alla ett svar, personligt helst för jag antar du inte vill bara ha ett standard copy paste ”tack men nej tack” / ”Tack för visat intresse men jag är inte intresserad”?

  Jag kan berätta för dig vad som är hyfsat vanligt (diskuterat detta med kvinnliga bekanta) och det är inte ovanligt med arga mail om man skulle svara med ett nej tack. Vanligare än arga mail är mail som vill ha en till chans, försöker övertyga… så det är enklare för tjejerna, på alla sätt och vis, att bara inte svara om de inte är intresserade. Problemet du, werner och insändaren gör är att ni tar det personligt. Vilket jag har lite svårt att förstå. Att bli dissad tar ju såklart på egot, rejection är hemskt men hur kan ni känna någon diss när personen ifråga ej vet något om dig, ej träffat dig? Personen har sett lite bilder och läst en kortare text som egentligen inte säger så mycket om dig (kanske att du har bostad/jobb…). Ni borde jobba på den punkten lite mer så kommer ni må betydligt bättre.

  Hela den här skala grejen är lite olustig också. ”Hon är en 4a men jag skriver till henne även fastän hon är gränspuck på att vara för ful”. Romantisk historia det där också, ”nemen hon var ju en 4a men hon är så jävla trevlig och skön så jag har överseende med det”. Du har inte funderat på att andra kanske har andra kriterier än hur snygga människorna är? Jag säger inte att tjejer skulle inte vara ytliga men du låter oändligt mer fokuserad på hur snygga folk är på en skala än hur mycket du fastnar för de i övrigt. Vidare i tråden, du fattar inte varför tjejerna skulle vara på en datingsida så länge när de inte svarar på mail från dig? Att om de ändå är där så länge kunde de lika gärna gå på date med dig? Återigen verkar din skala ställa till allt för dig, det är inte svart på vitt, folk har faktiskt olika smak. Hon kanske inte tycker du är snygg men någon annan som du skulle beskrivare som en 3a är kanske en 7a för henne (jag använder din skala så du kan relatera).

 4. Jag tänker ställa in mig på att jag då går av kategorin ”out of your league” för inte fasen har jag fått 50+ mail på en enda dag de gånger jag har tagit turer på dejtingsidorna. Det hade däremot varit intressant (som tidigare påtalat) att få veta exakt vad ”less singel” skrev för att ta kontakt med honorna.

  Som mest har jag nog bara fått ett par stycken meddelanden på en dag och svarat artigt på dem även om det inte är någon som verkar passa mig för man kan ju faktiskt få nya vänner också, kors i taket. Jag kan bara tala för mig själv men faktiskt så är det till större delen jag som har varit skyldig till större delen av de konversationer som har fortlöpt på sådana platser.

  Nu är det nog dags för ett experiment, Spraydate nästa!

 5. En och en halv timme senare och jag är mycket besviken. Det började bra med två meddelande snabbt efter varandra men sedan gick det snabbt utför. Hittills har det resulterat i en person som faktiskt knöt an till något på min profil, en som skickade artighetsfraser som faktiskt gick att starta en konversation på och sedan en som sökte en domina via gästboken samt ännu en som artigt presenterade sig med en kortare presentation samt fråga om eventuell dejt samt om mitt Skype-namn.

  Undersökningen pågår och ALLA får svar!

  Eller var det alla skall titta? Ragga? Ligga? Svårt det där!

  • Jag vet inte riktigt vad du vill ha sagt, lite oklart då det ej ser ut som om du svarat på min text men det var jag som nämnde en bekant som fick 50 mail på 3 dagar.

   Ja, du har fått en handfull mail och svarat på alla. Trevligt. Jag berättade om ett exempel på varför vissa inte svarar på mail. Alla får väl inte 50 mail på 3 dagar men poängen är att det finns orsaker till varför folk inte svarar på allt som hamnar i inkorgen på en datingsida. Det är enkelt, det skickas jävligt många mail på datingsidor, många får inte svar. Folk skulle behöva lägga ner väldigt mycket mer tid om de svarade på alla mail. De flesta mail är ointressanta/korta med all säkerhet, ska man svara med ett lika kort och enligt mall svar då? Då kan man lika gärna låta bli.

   Erik och Mackan hade väl något avsnitt när de klädde ut sig i drag och reggade sig som tjejer på en datingsida och det började trilla en massa mail, presentationen var också helt uppåt väggarna men ändå skrev killarna. Dvs killarna är antigen väldigt desperata eller så kollar killar inte så noga ofta… dvs hur mycket värde du i snitt kan lägga på varje kontakt.

   http://www.youtube.com/watch?v=fPfiU8lXges <– avsnittet i fråga
   http://dejtmejl.blogg.se <– en sida där en tjej lägger upp "the best of" mail hon får på någon datingsida.

   • Jag försökte bara lätta upp stämningen lite smått, kan väl förstå att det är mycket att svara på MEN om det faktiskt var så att just den personen som skrev insändaren faktiskt formulerade ett ordentligt mail så tycker åtminstone jag att man kan vara artig och säga tack, men nej tack.

    I alla fall! Till syvende och sist så är det bara rakt ut sorgligt att det är så många ensamma människor där ute och att andra skall göra sig lustiga på deras bekostnad, det kan man faktiskt strunta i.

 6. Rätta mig om jag har fel. Men om jag ska förstå dig rätt, ”J”, så verkar det onekligen vara ni killar som ”nöjer er” med att dejta fulare tjejer? Det måste vara jättehett/romantiskt/smickrande för en tjej att bli uppvaktad av en kille som ”nöjer sig” med ens utseende. Med den inställningen förstår jag att du tycker att tjejer borde svara på alla mail de får av intresserade killar. Vi borde ju vara tacksamma för den uppmärksamhet vi får eftersom de killar som skriver till oss kan gå med på att nöja sig med ens utseende. Wow, verkligen jättesmickrande tanke

  (Det är också väldigt vågat av dig, ”J”, att förutsätta att alla har samma syn som du på vad som är snyggt och attraktivt… Vilket jag är ganska lättad över att alla inte har eftersom världen skulle bli förbannat tråkig och enformig då.)

Skriv ett par väl valda ord vettja!