Nu, mina vänner och tillika läsare, behöver jag er värdefulla input på en sak.

Ibland, dvs en eller två gånger i månaden, köper jag med mig mat från det lokala thaistället. Och det är inte så att jag kallar all asiatisk mat för thaimat, utan det står verkligen ”Pang’s thai”. Och det är inte så att jag kallar alla asiater för Pang, utan det står verkligen så. Bra. Då var det utrett.

När jag beställt min mat och betalat så brukar jag av naturliga skäl få vänta några minuter, och då står jag mest och tittar runt där inne. Då har jag märkt en lite egendomlig sak. Pang-filurerna har två små skålar bredvid kortautomaten. En med ett gäng mynt i; mestadels enkronor. Och sedan en skål med billigt godis (ni vet, sån där kola med fruktsmak, som i princip är det billigaste godis som någonsin går att framställa).

Det finns ingen lapp med pris någonstans, så då har jag flera gånger varit så fräck att jag, i väntan på maten, har nallat därifrån. Ganska indiskret dessutom; jag har helt enkelt stoppat ner mina långa fingrar, tagit en kola eller två, ivrigt slitit av pappret, och sedan ätit kolan framför de stackars människorna.

Dock slog det mig häromdagen; tänk om kolan är för dem som ger dricks? Eller tänk om kolan kostar något? Och då har jag kommit där och tagit. Tänk om de hatar mig i smyg? Tänk om de har kissat i den röda curryn som straff?

Vad tror ni? Står kolan till allmänhetens förfogande, eller har jag – som den vita mannen – bara stövlat in och käkat upp det de annars tar betalt för?

5 kommentarer

  1. Gratis! Garanterat! Mitt sushiställe har också en sån skål! Och jag kallar inte alla asiatiska restaranger för sushiställen. Bara de som serverar sushi.

    • Daniel Svara

      Japp, de två skålarna står precis bredvid varann. Men det står inget pris. Jag blir nojig!

  2. Hahaha! Jag skulle aldrig våga stoppa maten i munnen efter den där insikten!

  3. Nallar du helt fräckt ur skålen med pengar också? Snälla, gör det nästa gång! Ta en kola, stoppa den i munnen, stirra dem i ögonen och fiska upp en näve mynt ur skålen och stoppa i fickan 😀
    Själv skulle jag aldrig våga 😛

Skriv ett par väl valda ord vettja!