Kan man dricka vattnet direkt från varmvattenkranen?
Nej. Det varma kranvattnet kontrolleras inte och bör därför inte användas som dryck och till matlagning.

Om man har kommunalt dricksvatten är vattnet i kallvattenkranen kontrollerat av leverantören. Kommunalt dricksvatten är ett livsmedel som ska följa Livsmedelsverkets bestämmelser.

Vill man dricka varmt vatten är rådet att man först spolar ut så mycket kallvatten ur kranen att det vatten som kommer ut har jämn temperatur. Det är lätt att känna med handen. Värm sedan upp det på spisen till önskad temperatur. Vattnet behöver inte koka.

Det är därför INTE bra att använda varmvatten när man ska koka makaroner. Jag ber om ursäkt för alla jag lurat, samt för eventuella dödsfall jag orsakat.

6 kommentarer

 1. Men tekniskt sett borde väl det mesta skit det nu kan vara i vattnet koka bort? 😀 För man kokar väl ändå upp det innan man har i pastan va ^^

 2. Använder alltid varmvatten när jag ska koka pasta. Yeahhh, take a walk on the wild side!

 3. Daniel Svara

  Jessica: Ja, jag tycker det också. Alla bakterier dör ju när det kokar iaf. Men tydligen kan det finnas andra saker i vattnet som inte är bra, och som inte försvinner. Typ små små metallflagor och sånt. ^^

  Robert: Livin' on the edge!

 4. Eller bajs!

  Troligen kommer det varma vattnet direkt ifrån din närmaste toalett i huset.

  Bara en teori. Men en trevlig sådan.

  God smak!

 5. Låter konstigt. Jag trodde att allt vatten som kom in till fastigheten var kallvatten och att husets varmvattenberedare/värmepump skötte uppvärmning av vatten i kranarna. De kan ju i och för sig mena att vattenleverantören inte kan garantera kvaliteten när vattnet går genom varmvattenberedaren hemma. Jag hade också för mig att det enda som kan vara dåligt med att använda ljummet vatten är risken för legionärssjukan, men den bakterien som orsakar det dör vid kokning.

 6. Det är ju riktigt att det är samma vatten som kommer in i en varmvattenbehållare som kommer ut ur kallvattenkranen,
  _men_(!) vattnet blir ofta stående i behållaren, då allt vatten sällan töms ut, blandas bara runt med nytt kallt vatten etc. i det stillastående vattnet samlas en massa metallpartiklar, (koppar, nickel från rör och behållare) detta blandas på nytt upp i det utgående vattnet från behållaren.
  Alltså kan man inte garantera att det inte finns ämnen man ej bör förtära i varmvattnet.

Skriv ett par väl valda ord vettja!