Fredagkvällen i den Werneriska residensen spenderades på högtflygande sätt. Efter en snabb tur på apoteket och sedan den lokala matvaruaffären var jag glad i hågen påväg hem.

Där tittade jag lite på televisionsmottagarapparaturen, och postkodmiljonären. Den äckligaste lilla 19-åriga läkarstudent till tjej som någonsin suttit i en stol satt och svarade på frågor där. Vilken besserwisser. Vilken äckeltös. Läkarstudent också. Typiskt det jag brukar kalla ”civilingenjör-syndromet”, där man pluggar till något bara för att det anses vara status och ge bra med pengar. Inte för att man har en aning om vad jobbet faktiskt innebär. Vad är ens en civilingenjör? Det kan ju vara vad som helst, men det alla vet är att det ger bra betalt. Trams. Men okej, det är en annan debatt.

Jag fick med mig tre nya produkter att recensera, och det ska jag göra nu. Min middag, min efterrätt, och min nya medicin.

Grandiosa X-tra allt Gudfadern. En rejäl slant, 550 gram kärlek och dagsbehovet av kalorier för en mindre afrikansk stam.

Jag ska vara ärlig direkt. Den här pizzan… är något av det godaste jag ätit när det gäller ugnspizza. Krispig, inte för torr, och med många goda smaker. Man fortsatte att äta som vore man besatt, trots att mättnaden infunnit sig. Inte bra för den lilla fetman kanske, men gott var det. På minussidan kanske man kan tycka att den är något för stor för att vara till en person (och kanske för liten för två personer). Jag menar, den får knappt plats på en normalstor IKEA-tallrik. Men ändå, mycket bra jobbat. Mycket gott.

Efter det var det dags för efterätt. Dessert. Snacks. Fredagsmys. Kalla det vad ni vill.

Estrella Double Cheese & Chili. Estrellas nya chipssmak som det lobbas flitigt för i tv. Och var den så god som det sägs? … Nej. Inte särskilt god alls faktiskt. Estrella har gjort det klassiska misstaget när man introducerar en chipssmak med ost, och använt för mycket och för stark ost. Detta orsakar att chipsen får en distinkt bismak av spya. Hey, nu är ju inte jag så himla kräsen, så jag åt upp hela påsen. Men jag grät under tiden. Nästan. Hur som helst, jag kommer inte köpa dessa chips igen.

Medicinen då? Jag har ju fått svårartad könsherpes, så… Nej, nu skojar jag. Jo det gör jag! Min kära mor berättade för mig att det precis släppts en ny receptfri medicin för IBS och funktionell dyspepsi. Den måste ju testas.

Således: Iberogast. Den har sålt som smör i tyskland, och började i april-maj säljas här i Svea rike. Tydligen innehåller den bara extrakt av olika växter och örter, så det finns aldrig någon risk att få biverkningar som multiorgansvikt och liknande. Dessutom är det i form av ”orala droppar”. Det står så på paketet. ”Orala droppar”. Tack gode gud att det inte var anala droppar, tänkte jag. Då hade jag nog inte köpt det.

Hur som helst, jag tog några droppar och testade. Själva dropparna smakar som jag skulle kunna tänka mig att bensin med mintsmak smakar. Men fungerar det? Jag vet faktiskt inte. Jag upplevde någon slags funktionsändring av min mage igår, men jag vet ännu inte om det är bra eller dåligt. Jag får nog testa lite mer. Iberogast får en trea i betyg så länge.

Vid tio-tiden på fredagkvällen började jag se ”Gökboet”, men stängde av efter en sisådär tio minuter då jag kände att ögonen gick i kors. Det fick bli sängen helt enkelt. Jag är en pensionär i en 24-årings kropp.

7 kommentarer

 1. Ang din nya medicin. Var försiktig med "naturliga" örtextrakt. Växter innehåller aktiva ämnen och kan orsaka biverkningar såväl som "kemiskt" framställda ämnen. De kemiskt framställda ämnena är ju framtagna för att efterlikna egenskaper hos ämnen i växter, fast med skillnaden att man har pin-pointat exakt de effekter man vill ha. Att äta en växt gör ju att man får i sig alla ämnen, även de som kanske inte verkar positivt.

  Läser om iberogast på FASS och det verkar vara väldigt dåligt utforskat:

  4. EVENTUELLA BIVERKNINGAR

  Liksom alla läkemedel kan Iberogast orsaka biverkningar men alla användare behöver inte få dem.

  I enstaka fall har överkänslighetsreaktioner såsom hudutslag, hudklåda och andnöd rapporterats. Frekvensen är okänd. <—- Inte undersökts noga alls med andra ord.

  Gick in på företaget green medicine's hemsida och det ringer många varningsklockor. Bland annat så skriver de att de alltid använder sig av dubbelblindade, randomiserade, kliniska studier för att försäkra sig om att deras produkter ska vara så bra som möjligt, (något som man ju ska se som självklart!) men längst ner på hemsidan finns en disclaimer:

  * Traditionellt växtbaserat läkemedel att använda som adaptogen vid nedsatt prestationsförmåga, såsom trötthet och svaghetskänsla.

  Indikationen för ett traditionellt växtbaserat läkemedel grundar sig uteslutande på erfarenhet och långvarig användning. <—- Det behöver inte innefatta kliniska studier.

  Försöker hitta kliniska studier på iberogast genom FASS, men hittar inget.

  Det enda som finns är en dåligt upplöst bild av en reklamposter med väldigt svävande text om vad medlet egentligen gör. Det lovar mest guld och gröna skogar. Finns referenser i vänster nederkant (väldigt svåra att läsa) och jag noterar att iaf två av dem är meta-analyser och inte direkta studier.
  http://www.greenmedicine.se/GM/Iberogast.html

  Nu har du ju redan köpt det och så, men om jag var du så skulle jag kolla närmre på de "kliniska" studier som de påstått sig göra. De verkar ju ha en kundtjänst och man kan lämna tillbaka en produkt om man inte är nöjd.

  Företaget kan ju bli lite bättre på att styrka sina påståenden och vi får hoppas att pengarna du lägger ut på deras produkt inte är bortkastade, eller rent av orsakar en allergisk reaktion.

  • Daniel Svara

   Tack för infon! Jag tror dock att det är att det är i pessimistiskaste laget att tro att man kommer få en allergisk reaktion. Däremot kanske det inte hjälper ett dugg. Den som lever får se.

   Har kört det ett par dagar och märker väl varken från eller till. Jag har iaf inte fått någon anafylaktisk chock än. 😉

 2. Alltså.. pengarna ska ju förhoppningsvis inte orsaka en allergisk reaktion heller, men jag menade såklart iberogast.

 3. Jopp, jopp.. Kan ju vara så att det inte hjälper alls heller, men då kan du ju alltid rida på placeboeffekten. ^^

 4. Fast nu är det ju så att såväl naturläkemedel, som växtbaserade läkemedel (såsom iberogast) och kemiska läkemedel måste genomgå vetenskapliga studier, säkerhetstester och ha en bevisad effekt för att ens få lanseras i Sverige under de namnen. Att iberogast är ett växtbaserat läkemedel betyder dessutom att det använts i mer än 10 år inom EU, och därmed är ganska så välbeprövat (även genomgått vetenskapliga studier, givetvis). Att det står som det gör på biverkningarna betyder troligtvis att enstaka personer rapporterat in dem, vilket gör tillverkaren skyldig att meddela det på bipacksedeln, men att de inte kunnat finna något samband i testgrupper, eller att underlaget av människor med biverkningar är way för litet.

  Så slurpa i dig de där dropparna du!

Skriv ett par väl valda ord vettja!