Just nu är det ganska många inlägg om min fysiska och psykiska ohälsa, så jag beklagar detta. Å andra sidan är ju detta en blogg om mig, på gott och ont, och livet är ju inte alltid en dans på unga fasta kvinnobröst.

Min mamma bor med sin man i Sydafrika, som några av er vet. Nu är de hemma, och ikväll skulle vi gå på den nya Robert Gustafsson-showen på Cirkus. Jag, mamma, mammas man, och båda parters barn. Supertrevligt, och något jag sett fram emot i flera veckor.

Men kroppen (och möjligen psyket) sa mycket riktigt nej. Bestämt nej. Hela dagen har jag känt mig övernaturligt trött, sådär så att det svider i ögonen och huvudet nästan domnar av en stund vid varje blinkning. Hjärnan snurrar av sjögång och illamåendet sköljer över mig i stora äckliga vågor. Hela kroppen känns liksom tungstyrd, och det värker i lederna. Jag har åldrats 500 år på en dag. Jag känner mig som en Ent. Som den gamle och havet, fast utan havet.

Ni som tänker ”äsch, det är väl bara att bita ihop, lite trötthet har ingen dött av” har ingen aning om vilken sorts trötthet vi pratar om här. Det är inte den där känslan av att ha sovit några timmar för lite, och viljan att snooza några gånger till. Å nej. Det här är något annat. Det är känslan av att man inte har sovit på flera veckor, och viljan att snooza några år. Det känns som att ha 40 graders feber, fast utan hallucinationer och sånt.

Så jag kunde helt enkelt inte vara med, och det gör mig så ledsen. I skrivande stund har föreställningen hållt på i trekvart, och själv har jag legat och sovit på soffan.

Nu har jag i alla fall bokat läkartid om två veckor. De ska ta prover på varenda ämne det går att hitta spår av i min stackars kropp, och jag tänker inte ge mig förrän de hittat felet. Jag är helt på det klara med att det kan vara ångesten som ger psykosomatiska symptom, men det är oerhört verkligt i så fall. Hur som helst, jag hoppas nästan att de hittar något allvarligt, för då kan jag åtminstone påbörja en behandling.

9 kommentarer

 1. Men stackare! Jag hoppas verkligen inte att det är nåt allvarligt fel på dej Daniel! Däremot så kan det nog mycket riktigt att det är livet som kommit ikapp dej. Känner igen mej i så mycket av det du skriver och har själv varit där du är. Du har en tuff period i livet och kroppen säger ifrån. Tråkigt att den valde just denna kväll, men ganska typiskt. Hoppas du får träffa en bra läkare nu. Du behöver nog peppas lite tror jag… Önskar jag kunde hjälpa. Jag tycker fortfarande om din blogg, du är ju en riktig människa! Varm kram till dej och lite klyschigt så där; det BLIR bättre, men det kanske krävs lite mer insats under en tid… Lisa

 2. Det är bra att du kollar upp allt. Det som verkar psykiskt kan naturligtvis ha en annan grundorsak. Och om du nu är frisk som en nötkärna kanske den vetskapen kan hjälpa dig lite? Lycka till!

 3. För femtioelfte gången: Lägg om kosten! Sluta med socker. Sluta med stärkelse. Knapra magnesium.
  Ja, jag och många andra tjatar, men du kan ha problem med ämnesomsättningen. Det syns nödvändigtvis inte på ett allmänt läkartest.

  • Daniel Svara

   Det är så galet svårt bara, inte bara att lägga om och lägga om. Jag skulle i så fall behöva 5 middagar som är ”perfekta” (ej fisk eller skaldjur). Typ en manual för detta.

   • Är det så mycket enklare att skippa trevliga fredagkvällar med din mor? Är det enklare att gå runt och vara konstant trött?

    Manual. Sure. Köp/låna/sno en bok om kosthållning. GI, rawfood, whatever.

    • Daniel Svara

     Ja, det klart det är enklare. Det är ju bara att inte göra nåt åt saken, så får man det som jag. Så enklare är det ju. Men absolut inte bättre. Det är svårt att bryta mönster, det vet ju du lika bra som jag.

     Och nej Korven, nej. Du underskattar min utbredda lathet som vuxit till sig under alla dessa år. Jag behöver någon som skriver en meny, rakt uppochned här. 🙂

     • Shape up, Daniel!
      Att lägga om kosten är inte gjort i en handvändining, men att sluta med läsk, saft, godis, kakor, bullar och chips är tamigfan busenkelt.

 4. Well… det kan vara sköldkörteln som inte vill det du vill. Den jäveln kan ställa till massa oreda så be läkaren kolla på det när du kommer dit, annars ”glömmer” dom gärna bort den!

  Köp magnesium och d-vitamin tabletter – eller Ad droppar man fick när man var liten – eller Mivitotal/plus och börja knapra/drick nu direkt och se om bara det kan göra någon skillnad 🙂

 5. Du sitter ju inte direkt i Storskogen eller Långtbortistan. Med den lättja du tycks vilja nära så finns det hälsosam färdigmat att få hemkörd veckovis. Den som vill vara lat får betala så är det. Dålig hälsa och dålig ekonomi.. Att du får läkarhjälp Fine. Din allmänna olust att ta dig för något kan vara medicinskt betingad men.. Unge man! Dags att ifrågasätta ditt sätt att tänka. Vänd på dina unkna tankar och öppna upp för frisk luft!Jag vidhåller det jag skrivit förr. Det finns ett liv därute som väntar på dig!

Skriv ett par väl valda ord vettja!